Meditation Lär dig meditera Meditationsövningar Meditationskurs
Meditationstekniker Transcendental meditation Buddhistisk meditation
Meditation Buddhism Zenmeditation Raja Yoga meditation
Kristen meditation Guidad meditation Meditationsmusik
Meditera hemma Meditation tips Meditation och yoga
Meditationen inom Buddhismen
Meditationen inom Buddhismen går långt tillbaka i tiden. Buddhismen var ursprungligen en gren av Hinduism och meditationen kom alltså egentligen därifrån. Den är en av de saker som måste övas och praktiseras innan man kan nå fullständig upplysning.

Inom Hinduismen sägs det att syftet med meditationen var att finna Brahman (dvs. guden som skapade allt). Hinduerna brukade sitta i timmar och försöka förstå vem Brahman var och till slut nådde de mer och mer klarhet. Det är denna klarhet som än idag eftersträvas när vi mediterar på österländskt sätt.

Meditationen inom Buddhismen skiljde sig från den Hinduiska på det sättet att Buddhisterna inte trodde på att man skulle försöka komma nära Brahman utan de trodde snarare att det gick ut på att komma närmare allting som har med livet på jorden att göra. Därför mediterade de också ofta ute i naturen.


Meditation Buddhism


Tibetansk Buddhism och meditation

Den tibetanska Buddhismens meditation baserades på tantra och gick ut på att hjälpa människan att bli av med olika synder såsom till exempel girighet och avund och i stället göra om dem till kärlek och medmänsklighet.

Meditation inom tibetansk Buddhism går ut på att tänka på olika saker som rensar huvudet från tankar och i stället öppnar sinnet för upplysning och visdom. Exempel på saker man mediterar kring är välgörenhet, att kunna se alla människor som jämlikar samt medmänsklighet. Resultatet av meditationsövningarna blir att man frigörs från allt lidande som enligt Buddhismen genomsyrar allt här på jorden.