Meditation Lär dig meditera Meditationsövningar Meditationskurs
Meditationstekniker Transcendental meditation Buddhistisk meditation
Meditation Buddhism Zenmeditation Raja Yoga meditation
Kristen meditation Guidad meditation Meditationsmusik
Meditera hemma Meditation tips Meditation och yoga
Yoga och meditation
Meditation som en del av yoga handlar mycket om andningsövningar som ju är centrala i yogan. Dessa kallas för pranayama. Man brukar meditera efter att man utövat fysisk yoga eftersom kroppen då var lagom avslappnad för att kunna sätta sig bekvämt tillrätta. Det gäller att andas långsamt så att man verkligen kan komma in i ett lugnt sinnestillstånd där till och med hjärtat börjar slå långsammare. Man kan också använda sig av mantran eller hymner som sjungs medan man gör olika rörelser.

Inom Hinduism och yoga är meditationen någonting centralt, den är både målet och vägen. Meditationen kan se ut på väldigt många olika sätt. Både yoga och meditation strävar efter att hela kroppen från negativ energi. Det kan även göra kroppen friskare rent fysiskt och hjälper mot depression och ångest. Genom att tänka positiva tankar påverkas även kroppen positivt.


Yoga

Här kan du hitta böcker och filmer med yogainstruktioner.

Yoga består av andningsövningar, fysisk träning och mental avslappning. Genom att träna kan man hamna i tillstånd av medvetande, både kroppsligen och psykiskt. Man tror att yoga kan förebygga sjukdomar och även lindra kroniska tillstånd. Det sägs hjälpa mot högt blodtryck, kronisk smärta, övervikt och depression. Man får lättare att koncentrera sig och blir mer harmonisk i vardagen. Dessutom blir kroppen starkare och mer uthållig. Det finns många olika sorters yoga. Bikram yoga är en sorts yoga där man tränar i ganska varma lokaler och stretchar mycket vilket ska leda till avslappning. Hatha yoga går ut på att rena sinnet. Det är en ganska fysiskt krävande form. I Ashtanga yoga rör man sig mycket och den är ganska fysiskt krävande. Iyengar yoga strävar efter att kroppen ska hamna i balans och rekommenderas för sjuka människor.


Yoga meditation


Meditation

Meditation skiljer sig från yoga på det sättet att den inte är fysisk. Meditation kan dock vara en viktig del av yoga i form av avslappnings övningar mellan eller efter passen. Den hjälper också utövaren med andningstekniken och koncentrationen och ger kroppen en chans att vila. Andningsövningarna gör att blodet kan flöda mer fritt och det hjälper också energierna att få fritt spelrum. Det är vanligt att man i samband med yoga meditation sjunger böner eller hymner. I detta kan man också inkludera rörelser som man ofta gör sittande med händerna.