Meditation Lär dig meditera Meditationsövningar Meditationskurs
Meditationstekniker Transcendental meditation Buddhistisk meditation
Meditation Buddhism Zenmeditation Raja Yoga meditation
Kristen meditation Guidad meditation Meditationsmusik
Meditera hemma Meditation tips Meditation och yoga
Meditationsövningar
Följande meditationsövningar kommer från Raja Yoga meditation. Det är en ganska medveten form av meditation men syftet är detsamma som för vilken gren av meditation som helst, nämligen att slappna av, nå klarhet i tänkandet samt få själen och kroppen att bli ett. Testa att göra de här övningarna för att se om de är någonting för dig.

För det första, dessa meditationsövningar ska göras med öppna ögon. Detta är för att man ska vara medveten vid meditationen men också för att man ju faktiskt ska lära sig att slappna av även fast ögonen är öppna. För det mesta när vi är stressade i livet har vi ju inte möjlighet att blunda. Det kan också vara bra för den som lätt blir sömnig när den blundar.

Nästa steg är att hitta en punkt att fokusera blicken på. Detta helst vara en Brahma Kumaris-affisch som ser ut ungefär så här:


Meditationsövningar


Men du kan rita din egen affisch eller skriva ut en bild eller göra en punkt på väggen som du kan titta på eller köpa affischen till självkostnadspris hos Brahma Kumaris. Den lilla ljuspunkten i mitten symboliserar världssjälen eller Brahma som är ett centralt inslag i hinduism. Denna ska du hämta din kraft ifrån. I bakgrunden kan du om du vill ha på lite meditationsmusik.

Börja alltid meditationsövningen med att gå igenom varje kroppsdel och få den att slappna av. Tänk i ord och pausa mellan varje tills du verkligen också kan slappna av: Fötterna och tårna slappnar av... låren och benen slappnar av... och magen och underlivet vilar så gott det går... axlarna slappnar av... armarna, händerna och fingrarna slappnar av... jag släpper spänningarna i halsen... munnen slappnar av och tungan vilar avslappnad i munnen... ögonen, pannan och huvudet är avslappnade.

Fortsätt sedan med någon eller några av varianterna nedan.

Tre sorters variationer på meditationsövningar

1. Fortsätt den för kroppen avslappnande meditationsövningen ovan med att lägga till följande variant. Tänk tyst för dig själv: Jag sitter i ett rum med två dörrar. Den ena dörren leder till det förflutna, till det som varit och alla minnen från mitt liv. Nu stänger jag den dörren. Den andra dörren leder till framtiden, mina tankar om denna och mina planer och drömmar. Nu stänger jag också den dörren. Och jag är här just nu. Jag vilar i nuet så gott det går.

2. Tänk tyst för dig själv: Från ovan kommer den stora världssjälen och ger mig kraft utifrån. Strålarna från ljuset genomborrar min kropp och själ och ger mig ny styrka. Föreställ dig att du åker uppåt genom luften mot himlen där ditt huvud träffas av en ljuspunkt som genomstrålar dig med positiv energi och kraft.

3. Tänk i förväg ut en fridfull miljö där du trivs. Det kan vara en skog, ett berg, en gräsmatta eller en strand. Det kan vara en känd miljö som t.ex. ditt landställe eller en påhittad. Föreställ dig att du går omkring där och bara är. Om störande tankar dyker upp, iaktta dem bara och låt dem sedan sakta försvinna. Bli inte upprörd över att du inte kan koncentrera dig, det är bara normalt. Försök bara att släppa de störande tankarna så snart de kommer.

Avsluta med att tänka: Jag är en fridfull själ.

Sådana här meditationsövningar behöver inte ta längre tid än en halvtimme. Det är helt normalt att känna ett sorts konstigt surr i hela kroppen eller lätt huvudvärk efter meditation. Det betyder bara att kroppen håller på att slappna av.

Här kan du hitta handböcker om att meditera.