Meditation Lär dig meditera Meditationsövningar Meditationskurs
Meditationstekniker Transcendental meditation Buddhistisk meditation
Meditation Buddhism Zenmeditation Raja Yoga meditation
Kristen meditation Guidad meditation Meditationsmusik
Meditera hemma Meditation tips Meditation och yoga
Meditationstekniker
Det finns många olika meditationstekniker att välja mellan och det går naturligtvis inte att säga vilken som är bäst eller vilken just du ska välja. Syftet med de olika teknikerna är ju ändå detsamma, nämligen att nå större avslappning, upplysning, inre frid samt att komma i närmare kontakt med den andliga sidan av sig själv.

Hur vet man då vilken meditationsteknik man bör välja? Ja, för det första kan man ju fråga sig själv vad man förväntar sig av själva meditationen. Vill man att den ska vara ett sätt att på ett mer fysiskt plan kunna slappna av efter en stressig dag på jobbet? Eller vill man försöka komma i kontakt med den andliga kraften vi alla har inom oss och nå upplysning? Kanske vill man lära känna sig själv bättre? Eller så vill man lära sig tänka mer positivt och i enlighet med någon religion.

Många människor upplever att de har svårt för att koncentrera sig under meditationen och att tankarna glider iväg åt annat håll, precis som om man inte mediterade. Då kanske man bör välja guidad meditation eller en meditationsteknik där man tänker vissa förutbestämda tankar eller visualiserar någonting. Ett tips på en sådan form är Raja Yoga meditation.

Andra tycker inte att det är någon vits med meditation om man inte strävar efter att stänga av tankarna i så hög utsträckning som möjligt. Då kan det vara bättre att välja en meditationsteknik där man försöker rensa huvudet från tankar och känslor i stället, såsom zenmeditation eller transcendental meditation. Nackdelen med den senare är att det sägs att man inte kan lära sig den på egen hand utan man måste få vägledning av någon som redan kan tekniken och kan föra den vidare till dig på ett personligt sätt.

Vill du ha en meditationsteknik som hjälper dig att fatta beslut i enlighet med en religion eller få reflektera över religionens budskap kanske du bör välja buddhistisk meditation eller kristen meditation.

Många klagar också över att de ideligen somnar när de mediterar, troligtvis för att de är så pass trötta eller stressade att de inte kan hålla sig vakna då de slutligen får en stunds avslappning. Problemet är att meditation bör vara en vaken, medveten process och att somna kan då störa syftet bakom övningen. Har du det här problemet kan du titta lite närmare på den tidigare nämnda Raja Yoga meditationen som är en av de få meditationstekniker där öppna ögon förespråkas.