Meditation Lär dig meditera Meditationsövningar Meditationskurs
Meditationstekniker Transcendental meditation Buddhistisk meditation
Meditation Buddhism Zenmeditation Raja Yoga meditation
Kristen meditation Guidad meditation Meditationsmusik
Meditera hemma Meditation tips Meditation och yoga
Raja Yoga Meditation
Raja yoga meditation är en form av meditation som skiljer sig ganska mycket från zenmeditation och transcendental meditation. För det första förespråkar den här läran öppna ögon. I stället för att blunda och sitta och meditera i ett inre mörker så ska man i Raja Yoga meditation koncentrera sig på en ljuspunkt (oftast på en målning eller en affisch). Ljuspunkten symboliserar världssjälen som vi alla är en del av men också det tredje ögat som vi också alla har inom oss (eller pann-chakrat som man också kallar det). Genom att titta på punkten får den kontakt med vår inre ljuspunkt och en sorts kommunikation startar. Det handlar om att försöka fokusera sin energi och koncentrera sig på en punkt. Sådana här affischer går att köpa, bl.a. hos Brahma Kumaris i Stockholm. De ser ut ungefär så här:


Raja Yoga Meditation


Brahma Kumaris kan du även gå på Raja Yoga meditationskurs alldeles gratis. De här kurserna finansieras med hjälp av välgörenhet. Personligen tycker jag att detta är en väldigt bra typ av meditation, mycket för att den sker med öppna ögon. Det kan annars lätt hända att man somnar. Den jobbar med ett bildspråk och metaforer som hjälper det undermedvetna att förstå att man ska slappna av. Till skillnad från zenmeditation går det här inte ut på att tömma huvudet utan det här är en mycket vaken form av meditation.

Man sitter stilla på golvet eller bekvämt i en soffa eller på en stol och fokuserar hela tiden på ljuspunkten medan man tänker olika tankar eller lyssnar på någon som läser upp dem. I bakgrunden kan man lyssna på lite meditationsmusik. Det finns olika teman för meditation som man kan växla mellan. Raja Yoga behöver inte vara religiöst på något vis men ibland föreslår dess anhängare att man tar hjälp av den stora kraften utifrån eftersom man själv ibland inte är förmögen att finna ro. Men denna kraft kan se ut precis som man själv vill. Man kan naturligtvis tänka att det är Gud, men det är upp till var och en.

Efter meditationen brukar man känna ett underligt lugn i hela kroppen, det är som om man rör sig inuti bomull. Att få lite sus i öronen efteråt eller t.o.m. huvudvärk är helt normalt. Det är bara ett tecken på att man nått stor avslappning och att kroppen håller på att anpassa sig till detta nya och kanske ovana tillstånd.

Gå hit för att läsa om meditationsövningar som jag hämtat från Raja Yoga.