Meditation Lär dig meditera Meditationsövningar Meditationskurs
Meditationstekniker Transcendental meditation Buddhistisk meditation
Meditation Buddhism Zenmeditation Raja Yoga meditation
Kristen meditation Guidad meditation Meditationsmusik
Meditera hemma Meditation tips Meditation och yoga
Transcendental meditation
Transcendental meditation, även kallad TM, är en av de mest kända meditationsteknikerna. Den är ganska lätt att lära sig och du kan sedan använda dig av den under kanske ca 20 minuter, två gånger per dag.

Du kan egentligen utöva transcendental meditation var som helst, du behöver inte uppsöka ett vilorum varje gång även om det naturligtvis underlättar om du hittar en något sånär tyst plats.

Försök att sitta ner med stängda ögon när du mediterar. Inom transcendental meditation behöver du inte göra koncentrationsövningar där du fokuserar på en enda tanke eller ett föremål. Du behöver alltså inte sträva efter att tänka så lite som möjligt och på ett fokus. I stället behöver du inte anstränga dig någonting utan tanken kan få färdas fritt eftersom detta är dess naturliga väsen.

Inte heller gör man någon stor grej av andningen inom transcendental meditation. Du behöver alltså här inte koncentrera dig på andningen eller göra den medveten. I stället gäller det att dyka ner djupt i just ditt sinnes allra mest självklara och naturliga tillstånd. Till tystnaden. På detta sätt får alla ut en helt unik upplevelse av transcendental meditation.

Man säger ofta att man behöver en personlig tränare för att till fullo kunna lära sig den teknik som passar en själv bäst. Inom transcendental meditation används ofta mantran. Man kan ha ett alldeles eget, personligt mantra, det spelar ingen roll vad det är förutom att det inte bör betyda någonting för en. Man ska inte berätta sitt mantra för någon eller skriva ner det eftersom det kan störa effekten. Meningen är att mantrat ska vara just meningslöst och utan associationer för att man på detta sätt ska kunna förvandla tankarna till någonting tyst och stillsamt.

Mantrat ska sedan upprepas gång på gång under meditationen. Det finns de som anser att bara vissa stavelser får användas som mantran. Vill du ha ditt eget mantra beroende på vilket år du är född? Gå då till den här mantra-sajten och titta i tabellen.